رنگ های کاغذ دیواری با در نظر گرفتن المان نورپردازی

کاغذ دیواری سال‌هاست که به عنوان یکی از عناصر اصلی در طراحی داخلی منازل استفاده می‌شود. در واقع کاغذ دیواری یکی از اصلی‌ترین متریالی است که هوم دیزاینرها در بیشتر طراحی‌های خود به کار می‌برند. دلیل اصلی آن این است که کاغذ دیواری همواره به فضا معنا و اصالت می‌بخشد. این متریال علاوه بر محبوبیت زیاد، از تنوع بالایی در زمینه رنگ و طرح برخوردار است.

از آن‌جایی که دیوارها نقش مهمی در طراحی، چیدمان و جلوه وسایل در منازل دارند، بسیار مهم است که طراحی و رنگ آمیزی کاغذ دیواری با سایر وسایل هم‌خوانی داشته باشد. در واقع دیزاین و طراحی ترکیب رنگ‌ها، بسیار مهم‌تر از انتخاب یک مبلمان شیک است. می‌توان گفت طراحی داخلی هر محیط، یک بوم خالی را به یک نقاشی زیبا تبدیل می‌کند. مهم‌ترین مسئله در انتخاب کاغذ دیواری، کیفیت، دوام بالا، مقرون به صرفه بودن و همینطور رنگ مناسب فضا است. در این مقاله می‌خواهیم موضوع رنگ‌های کاغذ دیواری با درنظر گرفتن المان نورپردازی را بیان کنیم؛ پس با ما همراه باشید.

رنگ کاغذ دیواری

بسیاری از افراد بر این باورند که میزان نور فضای یک محیط تنها به طراحی، تعداد پنجره‌ها، محل قرارگیری در و پنجره‌ها و متراژ بستگی دارد؛ اما می‌دانیم که این تصور غلط است. رنگ آمیزی دیوارها و وسایل، کف خانه و حتی سقف‌ها از اصلی‌ترین مواردی می‌باشند که تاثیر چشمگیری بر نور محیط دارند. رنگ‌های روشن کاغذ دیواری باعث می‌شوند اتاق روشن‌تر و بزرگتر به نظر برسد. از انواع رنگ‌های روشن پرطرفدار،  می‌توان به رنگ‌های پاستلی مانند: آبی، سبز، صورتی و بنفش پاستلی اشاره کرد.

متخصصان و طراحان دکوراسیون داخلی، علاوه بر رنگ آمیزی محیط نورپردازی را نیز به عنوان یکی از عناصر کلیدی طراحی‌های مدرن در نظر می‌گیرند. به عبارت دیگر، علاوه بر انتخاب رنگ مناسب در طراحی و رنگ آمیزی منازل، نورپردازی هم جزو لاینفک طراحی‌های مدرن است.

المان نورپردازی و رنگ های کاغذ دیواری در دکوراسیون داخلی

در طراحی دکوراسیون داخلی، انواع مختلفی از نورپردازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به طور مثال استفاده از نورهای مخفی، آباژورها، لوسترهای متناسب با طراحی و نورپردازی محیط و همینطور چراغ‌های تعبیه شده در دیوارها و سقف، بسیار متعارف است.

یک طراح حرفه‌ای از تمامی این منابع نوری همزمان و در کنار یکدیگر استفاده نمی‌کند؛ بلکه با در نظر گرفتن محیط خانه، وسایل منزل و همینطور طراحی کلی و متراژ فضا، بهترین و متناسب‌ترین گزینه‌ها را انتخاب و به کار می‌گیرد.

نورپردازی را می‌توان در هر اتاق خانه به دو روش اجرا کرد: برای برجسته کردن یک عنصر خاص و یا روشن کردن کل اتاق. این عنصر می‌تواند هر چیزی باشد مثل جزیره آشپزخانه، میز غذاخوری و یا حتی یک گلدان گل. با یک نورپردازی درست می‌توانید فضای خانه خود را کاملا متحول کنید.

برای مثال استفاده از یک لوستر ساده می‌تواند فضای اتاق را روشن کند. در حالی‌که چراغ‌های دیواری با ایجاد جلوه‌های بصری باعث می‌شوند اندازه هر چیزی بزرگتر به نظر برسد.

در حقیقت، ماهیت طراحی داخلی همین است؛ از انتخاب مبلمان گرفته تا رنگ کاغذ دیواری، نورپردازی، همه چیز باید کاملا متعادل و هماهنگ باشند تا یک دید مناسب ایجاد شود. مهم‌ترین عامل در این فرآیند، استفاده از نورپردازی مناسب است که می‌تواند فضایی دلنشین و متوازن ایجاد کند.

رنگ کاغذ دیواری و المان های نوری و عوامل موثر بر آن

اینکه در دیزاین داخلی فضا از چه رنگ کاغذ دیواری و چه المان‌های نوری استفاده کنیم به موارد زیادی بستگی دارد. به عنوان  مثال جنس کاغذ دیواری، نور طبیعی محیط، سبک چیدمان و حتی فضای مورد نظر. در ادامه به اختصار به توضیح درباره هر کدام از این موارد می‌پردازیم:

·         تناسب رنگ کاغذ دیواری با نورپردازی مصنوعی

یکی از اصول کاربردی در طراحی داخلی ساختمان‌ها، تناسب رنگ کاغذ دیواری با نورپردازی‌های مصنوعی است که قرار است در محیط اجرا شود. بهتر است هماهنگی بین رنگ کاغذ دیواری و این نورپردازی وجود داشته باشد تا فضا را گرم و صمیمی نشان دهد.

برای کاغذ دیواری‌هایی که رنگ سرد مانند آبی، سبز و یا طوسی و خاکستری دارند، از نورپردازی‌های با رنگ سفید استفاده می‌شود؛ چرا که ترکیب رنگ‌های سرد با نور سفید بسیار جذاب به نظر می‌رسد.

اما اگر در طراحی منزل یا هر محیطی، کاغذ دیواری با رنگ‌های گرم مانند زرد و یا نارنجی به کار برده شده است، بهتر است در نورپردازی از رنگ سفید استفاده نکنید؛ چرا که با یکدیگر در تضاد هستند و حس خوبی را القا نمی‌کند.

اگر ترجیح می‌دهید در نورپردازی‌های خود از رنگ زرد، که رنگی گرم است استفاده کنید، بهتر است رنگ‌آمیزی کاغذ دیواری را متناسب با آن انجام دهید؛ برای مثال رنگ‌هایی مانند قهوه‌ای، طلایی، بژ و قرمز رنگ‌هایی گرم هستند ک ترکیبشان با نور زرد بسیار فریبنده است.

بسیاری از طراحان دکوراسیون داخلی، در طراحی سقف از کناف استفاده می‌کنند و این کناف‌ها به ریسه‌های نور مخفی احتیاج دارند. این ریسه‌ها تنوع رنگی بالایی دارند و علاوه بر نور سفید و زرد، در رنگ‌های دیگری مانند صورتی، بنفش و آبی هم تولید می‌شوند. اگر در طراحی از ریسه‌هایی با نور آبی و بنفش استفاده شود، بهتر است رنگ کاغذ دیواری، رنگی خنثی مانند سفید یا طوسی باشد که بین آن‌ها هماهنگی ایجاد شود.

·         جنس کاغذ دیواری و تاثیر آن بر نور محیط

برخی از کاغذهای دیواری کاملا ساده و براق هستند، برخی از آن‌ها مات و برخی هم به صورت سه بعدی در بازار وجود دارند. اگر از طرفداران کاغذ دیواری سه بعدی هستید، پیشنهاد می‌شود در کنار آن از نورپردازی ساده استفاده کنید؛ چرا که ترکیب کاغذ دیواری سه بعدی و طرح‌دار و نورپردازی پیچیده، باعث می‌شود محیط بسیار شلوغ دیده شود؛ همچنین این ترکیب بر دید بصری هم اثر می‌گذارد و باعث کوچک‌تر دیده شدن فضا خواهد شد.

·         سبک طراحی و چیدمان

اگر شما هم از طرفداران طراحی داخلی کلاسیک هستید، بهتر است در کنار نورپردازهای کلاسیک مثل لوستر و یا آباژورهای بلند، از المان‌های نوری کلاسیک دیگری استفاده کنید. اما اگر طراحی دکوراسیون منزل شما مدرن است، از المان‌های نورپردازی مدرن و لایت مانند چراغ‌های خطی استفاده کنید.

·         فضای مورد نظر برای طراحی

اینکه قصد دارید کدام اتاق از منزل خود را طراحی کنید، یکی از مهم‌ترین موارد در انتخاب رنگ کاغذ دیواری و المان نورپردازی است. به عنوان مثال در اتاق مهمان یا همان پذیرایی، از رنگ‌های روشن‌تر استفاده می‌شود؛ زبرا این اتاق همان اتاق اصلی است و وظیفه روشن کردن کل خانه را برعهده دارد.

اتاق خواب در واقع جایی بیشتر از یک اتاق برای خوابیدن است. در این اتاق شما استراحت می‌کنید، کارهای روزمره‌تان را انجام می‌دهید و ریلکس می‌کنید. طراحی و دکوراسیون اتاق خواب تاثیر به‌سزایی در ایجاد آرامش آن دارد. از مهم‌ترین عناصری که در طراحی اتاق خواب در نظر گرفته می‌شود، رنگ کاغذ دیواری آن است. رنگ‌های آرامش بخش رنگ‌هایی مانند آبی کم‌رنگ، سبز ملایم، بنفش روشن و رنگ‌های خنثی هستند که معمولا در طراحی اتاق خواب به کار برده می‌شوند.

بهتر است در فضای ورودی خانه هم از رنگ‌های آرامش بخش استفاده کنید؛ چرا که مهم است موقع ورود به منزل از آرامش برخوردار شوید و خستگی خود را به درون خانه منتقل نکنید.

تناسب رنگ کاغذ دیواری با نور طبیعی محیط

از آن‌جایی که نور هر محیطی با محیط دیگر متفاوت است، رنگ کاغذ دیواری هم بسته به مقدار نور فضا می‌تواند متفاوت باشد. به طور مثال در فضاهایی که پنجره‌های زیادی دارند و به اصطلاح عامیانه نورگیر هستند، بهتر است از رنگ‌های سرد مانند آبی و سبز روشن، و یا رنگ‌های تیره مانند ذغالی، خاکستری و آبی نفتی استفاده شود؛ زیرا این رنگ‌ها نور را جذب می‌کنند و باعث متعادل کردن فضا از نظر نور می‌شوند.

در فضاهای دیگری هم که نورگیر نیستند، از رنگ‌های روشن مانند سفید، زرد روشن، طلایی روشن، شیری و کرم استفاده می‌شود؛ زیرا این رنگ‌ها باعث انعکاس نور می‌شوند و فضا بزرگ‌تر دیده می‌شود.

اگر هم فضای اتاق شما کوچک است و می‌خواهید بزرگ‌تر به نظر برسد، به دیوارهایی با کاغذ دیواری رنگ روشن نیاز دارید.

استفاده از کاغذ دیواری روشن بهتر است یا تیره؟

در واقع این موضوع که در طراحی‌های خود از کاغذ دیواری با رنگ روشن استفاده کنیم یا تیره، کاملا به سلیقه شخصی افراد برمی‌گردد؛ اما استفاده از کاغذ دیواری تیره محدودیت‌هایی دارد و در تمام فضاها نمی‌توان از آن استفاده کرد.

برای مثال در یک اتاق خواب کوچک، بهتر است از کاغذ دیواری رنگ تیره استفاده نشود؛ چرا که باعث می‌شود فضای اتاق کوچکتر به نظر برسد. معمولا در اتاق‌ها و فضاهای بزرگ مانند پذیرایی و یا مکان‌هایی که از المان‌های نوری زیادی استفاده شده است از کاغذ دیواری با رنگ تیره استفاده می‌کنند.

در صورت استفاده از رنگ تیره در طراحی محیط، باید به رنگ آمیزی سایر وسایل و چیدمان محیط هم توجه نمود. بسیار مهم است که هارمونی و تعادل بین رنگ کاغذ دیواری و سایر وسایل منزل وجود داشته باشد.

ممکن است فکر کنید طراحی نورپردازی و هماهنگی بین رنگ دیوارهای خانه، از انتخاب سرامیک‌های کف خانه کم‌اهمیت‌تر است؛ در حالی که اینطور نیست. این دو عنصر، یعنی رنگ و نور، عناصری هستند که می‌توانیم با استفاده از آن‌ها یک محیط را خانه بنامیم. هنگام انتخاب رنگ، باید به نور محیط توجه شود و بالعکس؛ چرا که این دو عنصر طراحی داخلی با هم کار می‌کنند.

رنگ های کاغذ دیواری مورد استفاده در طراحی داخلی فضا

همانطور که بالاتر گفته شد، آبی یکی از رنگ‌هایی است که باعث ایجاد آرامش شده و معمولا در فضای اتاق خواب از آن استفاده می‌شود. تحقیقات نشان داده‌اند رنگ آبی حتی می‌تواند باعث کاهش فشارخون و ضربان قلب شود.

رنگ زرد هم رنگی است که سطح انرژی را بالا می‌برد و باعث تقویت مثبت اندیشی می‌شود؛ شور و نشاط و خلاقیت را درافراد بر می‌انگیزد؛ به همین دلیل یک گزینه عالی برای دفاتر کار محسوب می‌شود. همچنین کاغذ دیواری زرد، می‌تواند حس گرما و شادی را به محیط ببخشد و احساس سرزندگی به افراد بدهد.

قرمز رنگی است که باعث تحریک احساسات فرد می‌شود. موقعی که از کاغذ دیواری قرمز در طراحی داخلی محیط استفاده ‌شود، زمینه برای ایجاد فضایی از عزم و اراده آماده می‌شود. ولی بسیار مهم است که در چه فضایی و چه ابعادی از رنگ قرمز در کاغذ دیواری استفاده می‌شود؛ چرا که استفاده بیش از حد از این رنگ می‌تواند تاثیر منفی بر ذهن و خلق و خو افراد داشته باشد.

رنگ سبز یک گزینه عالی برای ایجاد یک فضای آرام و احساس آرامش است. تحقیقات نشان داده است رنگ سبز با ایجاد آرامش در فضا، می‌تواند به کاهش سطح استرس کمک کند. می‌توان گفت رنگ‌های سبز و آبی رنگ‌هایی هستند که می‌شود از آن‌ها در اتاق خواب استفاده کرد.

خاکستری رنگی است که بسیاری از افراد آن‌را بی روح و کسل کننده می‌دانند؛ اما در واقعیت این رنگ با القای حس سادگی، آرامش را در فضا منعکس می‌کند.

رنگ بنفش علاوه بر ایجاد حس آرامش، یک رنگ مجلل محسوب می‌شود. استفاده از کاغذ دیواری بنفش  باعث می‌شود ترکیبی از حس آرامش و تجمل در فضا به وجود بیاید.

نارنجی هم از آن دسته رنگ‌هایی است که خیلی از افراد تمایل دارند در رنگ‌آمیزی دیوارها از آن استفاده کنند. از آن‌جا که نارنجی رنگی گرم است، باعث به وجود آمدن حس خلاقیت و افزایش انرژی در محیط می‌شود؛ به همین دلیل این رنگ در طراحی فضاهای کار و استودیوهایی که نیاز به خلاقیت دارند به کار برده می‌شود. البته در یک فضا، از رنگ نارنجی برای تمام دیوارها استفاده نمی‌شود؛ بلکه فقط دیوار یا فقط یک قسمت کوچک از فضا را با کاغذ دیواری نارنجی می‌پوشانند.

رنگ بژ یا کرم، رنگی است که استفاده از آن در طراحی تمام محیط‌ها جذابیت خاصی به دنبال دارد. گرمای این رنگ، احساس آرامش را القا می‌کند و در عین حال یک پس زمینه خنثی برای عناصر دکور در محیط است. کاغذ دیواری بژ یا کرم، به هر طرحی ترکیب شده و طرح‌های مختلف را تکمیل می‌کند.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم درباره رنگ‌های کاغذ دیواری با در نظر گرفتن المان‌های نوری توضیح دهیم. هر رنگ کاغذ دیواری برای یک محیط خاص در منزل مناسب است و هر کدام از این رنگ‌ها در کنار یک المان نوری خاص جذاب به نظر می‌رسد. پس بهتر است قبل از انتخاب رنگ کاغذ دیواری و انجام نورپردازی، درباره آن مطالعه داشته باشیم و از متخصصان طراحی داخلی کمک بگیریم. امیدواریم این مقاله برای شما کارآمد بوده باشد.

اشتراک گذاری